Migrena i nietolerancja histaminy – wzajemne powiązanie
Migrena to dość powszechna choroba neurologiczna. Uznaje się, że migreny dotykają 10-15% populacji światowej.
Liczebność osób cierpiących na migrenę może być znacznie niedoszacowana, gdyż wielu pacjentów nie zgłasza się po poradę lekarską. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) klasyfikuje migrenę jako jedną z dziesięciu głównych chorób ograniczających zdrowie człowieka. Warto dodać, że przewlekła migrena wiązać się może z podwyższonym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego; może także wpływać na funkcje poznawcze.
Wstęp
Migrena to dość powszechna choroba neurologiczna. Uznaje się, że migreny dotykają 10-15% populacji światowej. Liczebność osób ciepiących na migrenę może być znacznie niedoszacowana, gdyż wielu pacjentów nie zgłasza się po poradę lekarską. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) klasyfikuje migrenę jako jedną z dziesięciu głównych chorób ograniczających zdrowie człowieka. Warto dodać, że przewlekła migrena wiązać się może z podwyższonym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego; może także wpływać na funkcje poznawcze.
Migrena – charakterystyka i symptomatologia
Migrena charakteryzuje się intensywnym, nawracającym bólem głowy. Najczęściej występuje w formie migreny bez aury, choć u około 20% osób pojawia się migrena z aurą, obejmującą objawy neurologiczne jak drętwienia, mrowienia. Pojawiać się mogą również specyficzne zaburzenia wzrokowe tj.: plamy, błyskające światła, zaburzenia ostrości widzenia, niedowidzenie. Warto zaznaczyć, że bólom migrenowym często towarzyszą napięciowe bóle głowy, z którymi często pojawiają się nadwrażliwości zmysłów oraz objawy fizyczne.
Migrena wśród kobiet
Badania epidemiologiczne wskazują na częstsze występowanie migren u kobiet, co wiąże się z ich gospodarką hormonalną i zmianami stężeń hormonów w ciągu całego życia kobiety. Migrena może pojawić się w każdym wieku, jednak ostatnie badania wskazują,że najczęściej ujawnia się po 40 roku życia.
Migrena a zmiany neurologiczne i naczyniowe
U podłoża migreny leżą zmiany neurologiczne i naczyniowe, z udziałem wielu neuroprzekaźników, z których za najistotniejsze uważane są serotonina i dopamina. Wzrost zachorowań na migrenę często jest powiązany ze zmianami cywilizacyjnymi.
Związek między migreną a nietolerancją histaminy
Badania z ostatnich lat sugerują potencjalną rolę histaminy w patogenezie i leczeniu migreny. Histamina to amina biogenna, która w organizmie pełni szereg istotnych funkcji. Działając głównie obwodowo jako mediator stanu zapalnego, wywołuje zjawisko wazodylatacji, czyli poszerzenia światła naczyń krwionośnych oraz wzrost ich przepuszczalności.
Nietolerancja histaminy – co to jest?
Nietolerancja histaminy to stan braku równowagi między produkcją histaminy, a możliwością jej degradacji, co prowadzi do wystąpienia niepożądanych objawów. Dolegliwości mogą mieć różny stopień nasilenia i występować wielonarządowo, od objawów skórnych (pokrzywka, zaczerwienie, trądzik), gastroenterologicznych (wzdęcia, biegunka, bóle brzucha), oddechowych (katar, kichanie, duszność), po neurologiczne (bóle głowy, wymioty, nudności, zaburzenia rytmu dobowego).
Migrena i niedobór enzymu DAO
W 2018 roku Isquierdo – Casas i wsp. zbadali stężenie enzymu DAO u 137 osób cierpiących na migreny. Jak się okazało, aż u 87% badanych występował niedobór tego enzymu. Niedostateczna sekrecja DAO i związany z nią nadmiar histaminy w ustroju mogą być więc jednym z czynników odpowiadających za wystąpienie migren. W innym badaniu wykazano z kolei, że suplementacja enzymem DAO przed trzema głównymi posiłkami skutkowała skróceniem czasu trwania napadów migrenowych średnio o 1,5h. Jak się okazuje, enzym DAO może odgrywać bardzo istotną rolę w patogenezie i przebiegu napadów migrenowych, a suplementacja enzymem DAO wpływa na redukcję objawów choroby.
Podsumowanie
W mojej praktyce dietetycznej wielu pacjentów cierpiących na migrenowe bóle głowy odnosi korzyści po wprowadzeniu diety niskohistaminowej. U wielu pacjentów ilość migren lub ich intensywność znacznie się zmniejsza. Pacjenci coraz chętniej decydują się na diagnostykę, której celem jest identyfikacja ewentualnego niedoboru DAO. Obniżone stężenie tego enzymu jest wskazaniem do włączenia suplementu zawierającego DAO przed głównymi posiłkami.