Histamina w pokarmach
W przypadku nietolerancji histaminy pojawienie się objawów może być związane z szeroką gamą pokarmów zawierających histaminę.
Co istotne, niektóre produkty są zarówno bogate w histaminę, jak i stymulują uwalnianie histaminy wytwarzanej naturalnie przez organizm. Do produktów szczególnie bogatych w histaminę należą twarde sery, salami, konserwy rybne, kiszonki, pomidory, owoce morza. Wykaz wszystkich produktów bogatych w histaminę i/lub uwalniających histaminę przedstawiono w Tabeli 1.
Osoby z nietolerancją histaminy powinny spożywać produkty jak najbardziej świeże, gdyż przechowywanie żywności (w lodówce, suszenie, wędzenie) zwiększa zawartość histaminy w pokarmach, szczególnie mięsie czy rybach.
Mięso i ryby mogą być spożywane, o ile zapewniona jest ich świeżość lub są od razu zamrożone po uboju lub połowie.
Dla ułatwienia komponowania diety w przypadku występowania objawów nietolerancji histaminy można skorzystać z poniższej tabeli (Tabela 1).Lista została skonstruowana w oparciu o publikacje w zakresie produktów bogatych w histaminę i inne aminy biogenne.
Warto jednak pamiętać, że nawet pokarmy z listy produktów bezpiecznych, mogą stać się niedozwolone, jeśli nie jest zachowana higiena i ich odpowiednie przechowywanie. Poziom histaminy wzrasta w wyniku procesów psucia, szczególnie mięsa i ryb oraz długiego przechowywania. W takim przypadku bardzo ważna jest obserwacja własnego samopoczucia i określenie indywidualnej tolerancji na dany produkt.
Przykładowo, jeśli przygotujemy potrawę z produktów dozwolonych, ale będziemy ją przechowywać (nawet w lodówce) i jeść przez kolejne 4-5 dni, to istnieje szansa, że pojawią się u nas objawy. Jedzenie świeżo przygotowanych potraw, to podstawa na diecie niskohistaminowej.
Tabela 1. Grupy produktów z podziałem na tolerancję
Na podstawie: Swiss Interest Group Histamine Intolerance (SIGHI) www.mastzellaktivierung.info | www.histaminintoleranz.ch, Food Compatibility List Histamine, updated: 2024-04-01, Zobacz
(L) – Liberator histaminy
(Blocker) – bloker histaminy
Warto pamiętać że za rozkład histaminy odpowiedzialny jest enzym DAO – dowiedz się o nim więcej.