Histamina w pokarmach

W przypadku nietolerancji histaminy pojawienie się objawów może być związane z szeroką gamą pokarmów zawierających histaminę.

Co istotne, niektóre produkty są zarówno bogate w histaminę, jak i stymulują uwalnianie histaminy wytwarzanej naturalnie przez organizm. Do produktów szczególnie bogatych w histaminę należą twarde sery, salami, konserwy rybne, kiszonki, pomidory, owoce morza. Wykaz wszystkich produktów bogatych w histaminę i/lub uwalniających histaminę przedstawiono w Tabeli 1.

Osoby z nietolerancją histaminy powinny spożywać produkty jak najbardziej świeże, gdyż przechowywanie żywności (w lodówce, suszenie, wędzenie) zwiększa zawartość histaminy w pokarmach, szczególnie mięsie czy rybach.

Mięso i ryby mogą być spożywane, o ile zapewniona jest ich świeżość lub są od razu zamrożone po uboju lub połowie.

Tabela 1. Produkty bogate w histaminę i uwalniające histaminę.

Produkty bogate w histaminę

Produkty stymulujące uwalnianie histaminy

Alkohole (wino, piwo, szampan)
Napoje (kawa, herbata, soki warzywne, słodkie napoje gazowane)

Fermentowane produkty mleczne (jogurty, kefiry, maślanka, kwaśne mleko)
Sery (twarde i półtwarde, pleśniowe, topione)

Niektóre świeże warzywa (pomidor, kapusta, szpinak, sałata, bakłażan, groch, fasola, soczewica, bób)
Warzywa konserwowe i kiszone

Czerwone mięso i wysokoprzetworzone wędliny (salami, peperoni),
podroby, konserwy

Niektóre swieże owoce (truskawki, maliny, jagody, sliwki, winogrona, ananasy, cytrusy, awokado, banany, czereśnie)
Owoce suszone, kandyzowane i konserwowe
Grzyby

Ryby, w tym marynowane i wędzone, konserwy rybne, owoce morza (makrela, sardynki, śledzie, tuńczyk, kawior, małże, ostrygi, kraby)

Ocet i jego przetwory (majonez, keczup)
Niektóre przyprawy (curry)
Sos sojowy

Słodycze (nugat, czekolada, marcepan, marmolada)

Produkty zbożowe i na bazie drożdzy

Alkohole (wino, piwo)
Soki owocowe i warzywne, napoje gazowane

Mleko i przetwory mleczne

Niektóre świeże warzywa (ziemniaki, pomidory, ogórki, groch, rzodkiewka, cukinia, por, kukurydza, marchewka, buraki, szpinak, seler, papryka, sałata)
Warzywa kiszone, grzyby (pieczarki)

Niektóre świeże owoce (truskawki, jeżyny, jagody, porzeczki, daktyle, kiwi, jabłka, śliwki, wiśnie, banany, arbuzy, melony, cytrusy, ananasy, morele, brzoskwinie, winogrona)
Owoce suszone, kandyzowane i konserwowe (śliwki, morele, daktyle, rodzynki, figi)

Konserwy mięsne, pasztety

Ryby marynowane, solone i wędzone

Ocet i jego przetwory (majonez, keczup)
Niektóre przyprawy (cynamon, curry, pieprz, oregano, papryka, kminek, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, estragon, kurkuma, gałka muszkatołowa)
Oleje i oliwa

Słodycze i przekąski (karmel, nugat, czekolada, gumy do żucia, miód)

Produkty zbożowe, nasiona i orzechy (soja, orzechy ziemne, migdały)

Niektóre zioła (rumianek, szałwia, bratek, kora wierzby, mięta, lipa, owoc dzikiej róży)

Dodatki spożywcze (barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, substancje wzmacniające smak)

Kacik J, Wawrzyniak A, Rakowska M, Kalicki B. Symptoms of pseudoallergy and histamine metabolism disorders. Pediatr Med Rodz 2016, 12 (3):234–241.

Histamina w pokarmach

W przypadku nietolerancji histaminy pojawienie się objawów może być związane z szeroką gamą pokarmów zawierających histaminę.

Co istotne, niektóre produkty są zarówno bogate w histaminę, jak i stymulują uwalnianie histaminy wytwarzanej naturalnie przez organizm. Do produktów szczególnie bogatych w histaminę należą twarde sery, salami, konserwy rybne, kiszonki, pomidory, owoce morza. Wykaz wszystkich produktów bogatych w histaminę i/lub uwalniających histaminę przedstawiono w Tabeli 1.

Osoby z nietolerancją histaminy powinny spożywać produkty jak najbardziej świeże, gdyż przechowywanie żywności (w lodówce, suszenie, wędzenie) zwiększa zawartość histaminy w pokarmach, szczególnie mięsie czy rybach.

Mięso i ryby mogą być spożywane, o ile zapewniona jest ich świeżość lub są od razu zamrożone po uboju lub połowie.

Produkty bogate w histaminę

Alkohole (wino, piwo, szampan)
Napoje (kawa, herbata, soki warzywne, słodkie napoje gazowane)

Fermentowane produkty mleczne (jogurty, kefiry, maślanka, kwaśne mleko)
Sery (twarde i półtwarde, pleśniowe, topione)

Niektóre świeże warzywa (pomidor, kapusta, szpinak, sałata, bakłażan, groch, fasola, soczewica, bób)
Warzywa konserwowe i kiszone

Czerwone mięso i wysokoprzetworzone wędliny (salami, peperoni),
podroby, konserwy

Niektóre swieże owoce (truskawki, maliny, jagody, sliwki, winogrona, ananasy, cytrusy, awokado, banany, czereśnie)
Owoce suszone, kandyzowane i konserwowe
Grzyby

Ryby, w tym marynowane i wędzone, konserwy rybne, owoce morza (makrela, sardynki, śledzie, tuńczyk, kawior, małże, ostrygi, kraby)

Ocet i jego przetwory (majonez, keczup)
Niektóre przyprawy (curry)
Sos sojowy

Słodycze (nugat, czekolada, marcepan, marmolada)

Produkty zbożowe i na bazie drożdzy

Produkty stymulujące uwalnianie histaminy

Alkohole (wino, piwo)
Soki owocowe i warzywne, napoje gazowane

Mleko i przetwory mleczne

Niektóre świeże warzywa (ziemniaki, pomidory, ogórki, groch, rzodkiewka, cukinia, por, kukurydza, marchewka, buraki, szpinak, seler, papryka, sałata)
Warzywa kiszone, grzyby (pieczarki)

Niektóre świeże owoce (truskawki, jeżyny, jagody, porzeczki, daktyle, kiwi, jabłka, śliwki, wiśnie, banany, arbuzy, melony, cytrusy, ananasy, morele, brzoskwinie, winogrona)
Owoce suszone, kandyzowane i konserwowe (śliwki, morele, daktyle, rodzynki, figi)

Konserwy mięsne, pasztety

Ryby marynowane, solone i wędzone

Ocet i jego przetwory (majonez, keczup)
Niektóre przyprawy (cynamon, curry, pieprz, oregano, papryka, kminek, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, estragon, kurkuma, gałka muszkatołowa)
Oleje i oliwa

Słodycze i przekąski (karmel, nugat, czekolada, gumy do żucia, miód)

Produkty zbożowe, nasiona i orzechy (soja, orzechy ziemne, migdały)

Niektóre zioła (rumianek, szałwia, bratek, kora wierzby, mięta, lipa, owoc dzikiej róży)

Dodatki spożywcze (barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, substancje wzmacniające smak)

Kacik J, Wawrzyniak A, Rakowska M, Kalicki B. Symptoms of pseudoallergy and histamine metabolism disorders.
Pediatr Med Rodz 2016, 12 (3):234–241.

Dla ułatwienia komponowania diety w przypadku występowania objawów nietolerancji histaminy można skorzystać z poniższej tabeli (Tabela 2).

 

Lista została skonstruowana w oparciu o publikacje w zakresie produktów bogatych w histaminę i inne aminy biogenne.

Warto jednak pamiętać, że nawet pokarmy z listy produktów bezpiecznych, mogą stać się niedozwolone, jeśli nie jest zachowana higiena i ich odpowiednie przechowywanie. Poziom histaminy wzrasta w wyniku procesów psucia, szczególnie mięsa i ryb oraz długiego przechowywania. W takim przypadku bardzo ważna jest obserwacja własnego samopoczucia i określenie indywidualnej tolerancji na dany produkt.

 

Przykładowo, jeśli przygotujemy potrawę z produktów dozwolonych, ale będziemy ją przechowywać (nawet w lodówce) i jeść przez kolejne 4-5 dni, to istnieje szansa, że pojawią się u nas objawy. Jedzenie świeżo przygotowanych potraw, to podstawa na diecie niskohistaminowej.

Tabela 2. Grupy produktów z podziałem na tolerancję

GRUPA PRODUKTÓW

DOBRZE TOLEROWANE

ŚREDNIO TOLEROWANE

SŁABO TOLEROWANE

NABIAŁ

Najbardziej bezpieczne są świeże produkty nabiałowe, które nie podlegają procesowi fermentacji.

Bogaty w histaminę jest nabiał fermentowany i długo dojrzewający, szczególnie twarde sery.

• Mleko
• Śmietana
• Twaróg (krowi, owczy, kozi)
• Serek wiejski
• Ser Mozzarella
• Ser Feta
• Ricotta
• Halloumi
• Ser Śmietankowy
• Jaja

• Ser Tylżycki
• Ser owczy i kozi
• Jogurt
• Maślanka
• Oscypek

• Ser Parmezan
• Ser Camembert
• Ser Brie
• Ser Cheddar
• Ser Gorgonzola
• Ser Gouda
• Sery Pleśniowe
• Kwaśne, zsiadłe mleko
• Kefir
• Sery topione
• Ser Harceński
• Ser Roquefort

MIĘSO

Najbardziej bezpieczne jest mięso świeże lub zamrożone bezpośrednio po uboju.

W miarę przechowywania świeżego mięsa ilość histaminy będzie w nim wzrastać.

Wyroby mięsne bogatew histaminę obejmują produkty dojrzewające, suszone oraz wyroby wędliniarskie (jak kiełbasa, parówka, wędlina).

• Indyk
• Kurczak
• Wołowina
• Mięso mielone świeże
• Baranina
• Bażant
• Cielęcina
• Dziczyzną
• Gęś
• Jagnięcina
• Kaczka
• Królik
• Przepiórka
• Sarniną
• Wieprzowiną
• Boczek surowy
• Kiełbasa surowa
• Wędliny pieczone

• Wątrobianka
• Metka
• Wątroba wieprzowa
• Podroby
• Parówki

• Salami
• Szynka parmeńska
• Kiełbasa suszona
• Wędliny
• Boczek (wędzony i parzony)

RYBY I OWOCE MORZA

Najbardziej bezpieczne są ryby świeże lub zamrożone bezpośrednio po połowie.

W miarę przechowywania świeżych ryb i owoców morza ilość histaminy będzie w nich wzrastać.

Dużą zawartość histaminy będą miały ryby wędzone, w puszkach, marynowane oraz w zalewach.

• Świeże lub mrożone
• Miecznik
• Turbot
• Dorada
• Dorsz
• Kałamarnica
• Karmazyn
• Okoń
• Sandacz
• Sum
• Szczupak
• Śledź świeży
• Żabnica
• Czarniak
• Sola
• Cefal
• Gładzica
• Amur
• Mintaj
• Pstrąg potokowy

• Kalmar
• Węgorz
• Halibut
• Ośmiornica
• Lucjan
• Łosoś
• Okoń morski
• Tilapia
• Panga
• Antar patagoński
• Flądra
• Morszczuk

• Ryby w puszce
• Ryby wędzone
• Ryby marynowane
• Tuńczyk
• Sardela
• Sardynka
• Szprotka
• Makrela
• Anchois
• Małże
• Muszle
• Omułki
• Ostryga
• Przegrzebki
• Krewetka
• Langusta
• Homar
• Pstrąg tęczowy
• Kawior
• Krab

OWOCE

Świeże owoce są bezpieczne. Niewskazane są owoce suszone, kandyzowane i konserwowe, soki owocowe.

Niektóre owoce, pomimo, że nie zawierają same w sobie dużych ilości histaminy mogą być jej wyzwalaczami, zatem nie są zalecane w diecie niskohistaminowej.

• Jabłko
• Jagoda
• Porzeczka
• Wiśnia

• Awokado (wyjątek stanowi olej z awokado)
• Banan dojrzały
• Gruszka
• Kiwi
• Owoce cytrusowe
• Malina
• Papaja
• Śliwka
• Soki z owoców wymienionych powyżej)

• Truskawka (owoc i sok)
• Owoce kandyzowane
• Owoce suszone
• Owoce konserwowe

WARZYWA

Świeże warzywa są bezpieczne. Bogate w histaminę są warzywa kiszone, jak również pomidor pod każdą postacią, bakłażan oraz szpinak.

• Pomidor pod każdą postacią (sosy, ketchup)
• Bakłażan
• Szpinak
• Warzywa konserwowe (korniszony, pikle)
• Warzywa kiszone (ogórki, kapustą i inne)

STRĄCZKI

Bezpiecznym wyjątkiem są kiełki.

• Kiełki

• Soja, mleko sojowe
• Tofu
• Ciecierzyca
• Bób
• Fasola
• Groch

• Produkty strączkowe fermentowane
• Sos sojowy

ORZECHY

• Wiórki kokosowe, mleko
kokosowe, olej kokosowy

• Orzech ziemny

• Orzech włoski (wyjątek olej z orzechów włoskich, należy ocenić indywidualnie)
• Nerkowce
• Masło orzechowe
• Ziarno kakaowca (w tym czekolada)

NAPOJE I ALKOHOLE

• Mleka roślinne sklepowe
• Kawa
• Herbata

• Wino
• Wino musujące
• Szampan
• Piwo
• Sok warzywny (sklepowy)
• Soki owocowe
• Kolorowe napoje gazowane
• Kakao
• Napoje energetyzujące

DODATKI

• Ocet jabłkowy

• Keczup
• Majonez
• Musztarda
• Drożdże, produkty na drożdżach
• Ocet stołowy
• Ocet balsamiczny
• Ocet winny
• Czekolada
• Masło kakaowe
• Konserwanty
• Barwniki

GRUPA PRODUKTÓW

NABIAŁ

Najbardziej bezpieczne są świeże produkty nabiałowe, które nie podlegają procesowi fermentacji.

Bogaty w histaminę jest nabiał fermentowany i długo dojrzewający, szczególnie twarde sery.

DOBRZE TOLEROWANE

• Mleko
• Śmietana
• Twaróg (krowi, owczy, kozi)
• Serek wiejski
• Ser Mozzarella
• Ser Feta
• Ricotta
• Halloumi
• Ser Śmietankowy
• Jaja

ŚREDNIO TOLEROWANE

• Ser Tylżycki
• Ser owczy i kozi
• Jogurt
• Maślanka
• Oscypek

SŁABO TOLEROWANE

• Ser Parmezan
• Ser Camembert
• Ser Brie
• Ser Cheddar
• Ser Gorgonzola
• Ser Gouda
• Sery Pleśniowe
• Kwaśne, zsiadłe mleko
• Kefir
• Sery topione
• Ser Harceński
• Ser Roquefort

MIĘSO

Najbardziej bezpieczne jest mięso świeże lub zamrożone bezpośrednio po uboju.

W miarę przechowywania świeżego mięsa ilość histaminy będzie w nim wzrastać.

Wyroby mięsne bogatew histaminę obejmują produkty dojrzewające, suszone oraz wyroby wędliniarskie (jak kiełbasa, parówka, wędlina).

DOBRZE TOLEROWANE

• Indyk
• Kurczak
• Wołowina
• Mięso mielone świeże
• Baranina
• Bażant
• Cielęcina
• Dziczyzną
• Gęś
• Jagnięcina
• Kaczka
• Królik
• Przepiórka
• Sarniną
• Wieprzowiną
• Boczek surowy
• Kiełbasa surowa
• Wędliny pieczone

ŚREDNIO TOLEROWANE

• Wątrobianka
• Metka
• Wątroba wieprzowa
• Podroby
• Parówki

SŁABO TOLEROWANE

• Salami
• Szynka parmeńska
• Kiełbasa suszona
• Wędliny
• Boczek (wędzony i parzony)

RYBY I OWOCE MORZA

Najbardziej bezpieczne są ryby świeże lub zamrożone bezpośrednio po połowie.

W miarę przechowywania świeżych ryb i owoców morza ilość histaminy będzie w nich wzrastać.

Dużą zawartość histaminy będą miały ryby wędzone, w puszkach, marynowane oraz w zalewach.

DOBRZE TOLEROWANE

• Świeże lub mrożone
• Miecznik
• Turbot
• Dorada
• Dorsz
• Kałamarnica
• Karmazyn
• Okoń
• Sandacz
• Sum
• Szczupak
• Śledź świeży
• Żabnica
• Czarniak
• Sola
• Cefal
• Gładzica
• Amur
• Mintaj
• Pstrąg potokowy

ŚREDNIO TOLEROWANE

• Kalmar
• Węgorz
• Halibut
• Ośmiornica
• Lucjan
• Łosoś
• Okoń morski
• Tilapia
• Panga
• Antar patagoński
• Flądra
• Morszczuk

SŁABO TOLEROWANE

• Ryby w puszce
• Ryby wędzone
• Ryby marynowane
• Tuńczyk
• Sardela
• Sardynka
• Szprotka
• Makrela
• Anchois
• Małże
• Muszle
• Omułki
• Ostryga
• Przegrzebki
• Krewetka
• Langusta
• Homar
• Pstrąg tęczowy
• Kawior
• Krab

OWOCE

Świeże owoce są bezpieczne. Niewskazane są owoce suszone, kandyzowane i konserwowe, soki owocowe.

Niektóre owoce, pomimo, że nie zawierają same w sobie dużych ilości histaminy mogą być jej wyzwalaczami, zatem nie są zalecane w diecie niskohistaminowej.

DOBRZE TOLEROWANE

• Jabłko
• Jagoda
• Porzeczka
• Wiśnia

ŚREDNIO TOLEROWANE

• Awokado (wyjątek stanowi olej z awokado)
• Banan dojrzały
• Gruszka
• Kiwi
• Owoce cytrusowe
• Malina
• Papaja
• Śliwka
• Soki z owoców wymienionych powyżej)

SŁABO TOLEROWANE

• Truskawka (owoc i sok)
• Owoce kandyzowane
• Owoce suszone
• Owoce konserwowe

WARZYWA

Świeże warzywa są bezpieczne. Bogate w histaminę są warzywa kiszone, jak również pomidor pod każdą postacią, bakłażan oraz szpinak.

DOBRZE TOLEROWANE

ŚREDNIO TOLEROWANE

SŁABO TOLEROWANE

• Pomidor pod każdą postacią (sosy, ketchup)
• Bakłażan
• Szpinak
• Warzywa konserwowe (korniszony, pikle)
• Warzywa kiszone (ogórki, kapustą i inne)

STRĄCZKI

Bezpiecznym wyjątkiem są kiełki.

DOBRZE TOLEROWANE

• Kiełki

ŚREDNIO TOLEROWANE

• Soja, mleko sojowe
• Tofu
• Ciecierzyca
• Bób
• Fasola
• Groch

SŁABO TOLEROWANE

• Produkty strączkowe fermentowane
• Sos sojowy

ORZECHY

DOBRZE TOLEROWANE

• Wiórki kokosowe, mleko
kokosowe, olej kokosowy

ŚREDNIO TOLEROWANE

• Orzech ziemny

SŁABO TOLEROWANE

• Orzech włoski (wyjątek olej z orzechów włoskich, należy ocenić indywidualnie)
• Nerkowce
• Masło orzechowe
• Ziarno kakaowca (w tym czekolada)

NAPOJE I ALKOHOLE

DOBRZE TOLEROWANE

ŚREDNIO TOLEROWANE

• Mleka roślinne sklepowe
• Kawa
• Herbata

SŁABO TOLEROWANE

• Wino
• Wino musujące
• Szampan
• Piwo
• Sok warzywny (sklepowy)
• Soki owocowe
• Kolorowe napoje gazowane
• Kakao
• Napoje energetyzujące

DODATKI

DOBRZE TOLEROWANE

ŚREDNIO TOLEROWANE

• Ocet jabłkowy

SŁABO TOLEROWANE

• Keczup
• Majonez
• Musztarda
• Drożdże, produkty na drożdżach
• Ocet stołowy
• Ocet balsamiczny
• Ocet winny
• Czekolada
• Masło kakaowe
• Konserwanty
• Barwniki

Na podstawie: „Dieta antyhistaminowa” Heide Steigenberger, PZWL, Warszawa 2010
„Histamina – lista produktów histaminowych, inhibitorów DAO i wyzwalaczy histaminy. Iwona Wierzbicka, E-book

Warto pamiętać że za rozkład histaminy odpowiedzialny jest enzym DAO – dowiedz się o nim więcej.

Suplement diety DAOPRO    zawiera naturalną oksydazę diaminową (DAO).
Przeznaczony jest dla osób z objawami nietolerancji histaminy. Pozwala uzupełnić niewystarczającą ilość enzymu DAO w organizmie i dzięki temu wyciszyć objawy.
ZAMÓW DARMOWE PRÓBKI
DARMOWE PRÓBKI DAOPRO
Zapisz się, by otrzymać darmowe próbki suplementu diety DAOPRO
Akceptuję regulamin*
*Wymagana akceptacja regulaminu

Miralex Sp. z.o.o

NIP 764-000-13-60, REGON 004610793
wpis przez Sąd Rejonowy w Poznaniu – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy

Miralex Sp. z.o.o

NIP 764-000-13-60, REGON 004610793
wpis przez Sąd Rejonowy w Poznaniu – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy

Polityka prywatności

+48 61 832 90 60
bok@nietolerancjahistaminy.pl