Histamina w pokarmach

W przypadku nietolerancji histaminy pojawienie się objawów może być związane z szeroką gamą pokarmów zawierających histaminę.

Co istotne, niektóre produkty są zarówno bogate w histaminę, jak i stymulują uwalnianie histaminy wytwarzanej naturalnie przez organizm. Do produktów szczególnie bogatych w histaminę należą twarde sery, salami, konserwy rybne, kiszonki, pomidory, owoce morza. Wykaz wszystkich produktów bogatych w histaminę i/lub uwalniających histaminę przedstawiono w Tabeli 1.

Osoby z nietolerancją histaminy powinny spożywać produkty jak najbardziej świeże, gdyż przechowywanie żywności (w lodówce, suszenie, wędzenie) zwiększa zawartość histaminy w pokarmach, szczególnie mięsie czy rybach.

Mięso i ryby mogą być spożywane, o ile zapewniona jest ich świeżość lub są od razu zamrożone po uboju lub połowie.

Dla ułatwienia komponowania diety w przypadku występowania objawów nietolerancji histaminy można skorzystać z poniższej tabeli (Tabela 1).Lista została skonstruowana w oparciu o publikacje w zakresie produktów bogatych w histaminę i inne aminy biogenne.

 

Warto jednak pamiętać, że nawet pokarmy z listy produktów bezpiecznych, mogą stać się niedozwolone, jeśli nie jest zachowana higiena i ich odpowiednie przechowywanie. Poziom histaminy wzrasta w wyniku procesów psucia, szczególnie mięsa i ryb oraz długiego przechowywania. W takim przypadku bardzo ważna jest obserwacja własnego samopoczucia i określenie indywidualnej tolerancji na dany produkt.

Przykładowo, jeśli przygotujemy potrawę z produktów dozwolonych, ale będziemy ją przechowywać (nawet w lodówce) i jeść przez kolejne 4-5 dni, to istnieje szansa, że pojawią się u nas objawy. Jedzenie świeżo przygotowanych potraw, to podstawa na diecie niskohistaminowej.

Tabela 1. Grupy produktów z podziałem na tolerancję

GRUPA PRODUKTÓW

NABIAŁ

Najbardziej bezpieczne są świeże produkty nabiałowe, które nie podlegają procesowi fermentacji.

Bogaty w histaminę jest nabiał fermentowany i długo dojrzewający, szczególnie twarde sery.

DOBRZE TOLEROWANE

• Mleko
• Śmietana
• Twaróg
• Serek wiejski
• Ser Mozzarella
• Ser Feta
• Ricotta
• Ser Śmietankowy
• Jaja przepiórcze
• Masło
• Mleko owcze
• Maślanka
• Jogurt naturalny
• Ser Mascarpone
• Serwatka
• Śmietanka
• Kefir
• Mleko w proszku

ŚREDNIO TOLEROWANE

• Jajka kurze całe (L)
• Ser Cheddar
• Ser z niepasteryzowanego mleka
• Ser Fontina
• Ser Gouda
• sery pleśniowe
• sery topione (przetworzone)
• produkty ze świeżego mleka
• ser Raclette
• ser Roquefort

SŁABO TOLEROWANE

• Wszystkie sery twarde i dojrzewające

MIĘSO

Najbardziej bezpieczne jest mięso świeże lub zamrożone bezpośrednio po uboju.

W miarę przechowywania świeżego mięsa ilość histaminy będzie w nim wzrastać.

Wyroby mięsne bogatew histaminę obejmują produkty dojrzewające, suszone oraz wyroby wędliniarskie (jak kiełbasa, parówka, wędlina).

DOBRZE TOLEROWANE

• Indyk
• Kurczak
• Drób
• Wołowina
• Mięso mielone świeże
• Cielęcina
• Dziczyzna
• Przepiórka
• Wieprzowina
• Ozory cielęce i wołowe

ŚREDNIO TOLEROWANE

• Podroby (L)

SŁABO TOLEROWANE

• Salami
• Kiełbasa (każda)
• Szynki dojrzewające
• Wędzone mięsa
• Suszone mięsa

RYBY I OWOCE MORZA

Najbardziej bezpieczne są ryby świeże lub zamrożone bezpośrednio po połowie.

W miarę przechowywania świeżych ryb i owoców morza ilość histaminy będzie w nich wzrastać.

Dużą zawartość histaminy będą miały ryby wędzone, w puszkach, marynowane oraz w zalewach.

DOBRZE TOLEROWANE

• Świeże i mrożone
• Pstrąg

ŚREDNIO TOLEROWANE

• Małże (L)
• Krab (L)
• Rak (L)
• Langusta (L)
• Homar (L)
• Ostryga (L)
• Krewetki (L)
• Skorupiaki (L)

SŁABO TOLEROWANE

• Ryby wędzone
• Anchois
• Ryby długo przechowywane
• Tuńczyk

OWOCE

Świeże owoce są bezpieczne. Niewskazane są owoce suszone, kandyzowane i konserwowe, soki owocowe.

Niektóre owoce, pomimo, że nie zawierają same w sobie dużych ilości histaminy mogą być jej wyzwalaczami, zatem nie są zalecane w diecie niskohistaminowej.

DOBRZE TOLEROWANE

• Jagoda
• Porzeczka
• Acerola
• Jabłko
• Morela
• Jeżyna
• Czarna porzeczka
• Borówki amerykańskie
• Wiśnia
• Kokos (wiórki, mleko)
• Rokitnik
• Żurawina
• Daktyle (suszone)
• Smoczy owoc
• Jagody goji
• Agrest
• Winogrona
• Kaki
• Borówka czerwona
• Morwa
• Liczi
• Melony
• Nektarynka
• Brzoskwinia
• Granat
• Pigwa
• Rodzynki
• Czerwona porzeczka
• Dzika róża (L)
• Figi
• Mango
• Gruszka
• Śliwka (L)
• Suszona śliwka (L)
• Rabarbar
• Owoc dzikiej róży (L)
• Arbuz

ŚREDNIO TOLEROWANE

• Awokado (L)
• Banan
• Kiwi
• Owoce cytrusowe (L)
• Malina
• Papaja (L)
• Guawa
• Ananas (L)
• Truskawka (L)

SŁABO TOLEROWANE

• Limonka
• Pomarańcza
• Skórka pomarańczy

WARZYWA

Świeże warzywa są bezpieczne. Bogate w histaminę są warzywa kiszone, jak również pomidor pod każdą postacią, bakłażan oraz szpinak.

DOBRZE TOLEROWANE

• Brukselka (L)
• Burak liściowy
• Czosnek
• Kalarepa
• Zielona fasolka
• Zielony groszek
• Chrzan (L)
• Por
• Cebula (L)
• Karczoch
• Szparagi
• Burak
• Papryka słodka
• Pak choi
• Brokuły
• Kapusta każda
• Marchew
• Kalafior
• Seler
• Roszponka
• Cukinia
• Ogórek
• Cykoria
• Koper włoski
• Sałata lodowa
• Sałata głowiasta i liściasta
• Pasternak
• Rzodkiewka czerwona
• Rzodkiew biała
• Dynie

ŚREDNIO TOLEROWANE

• Bakłażan
• Papryka chili
• Papryka czerwona
• Oliwki
• Rukola
• Szpinak
• Pomidor (L)
• Pokrzywa zwyczajna (2H)
• Warzywa konserwowe (korniszony, pikle)

SŁABO TOLEROWANE

• Warzywa kiszone (ogórki, kapusta i inne)

STRĄCZKI

DOBRZE TOLEROWANE

• Kiełki
• Kiełki fasoli mung
• Groch łuskany żółty

ŚREDNIO TOLEROWANE

• Soja
• Tofu
• Ciecierzyca
• Bób
• Groch
• Fasola typu Jaś (L)
• Soczewica

SŁABO TOLEROWANE

• Sos sojowy

ORZECHY I NASIONA

DOBRZE TOLEROWANE

• Orzech brazylijski
• Migdał
• Orzech macadamia
• Pistacja
• Orzech brazylijski
• Orzech nerkowca
• Orzech laskowy
• Orzeszki piniowe
• Nasiona chia
• Nasiona konopi
• Nasiona maku
• Pestki dyni
• Łupiny nasion babki jajowatej
• Sezam

ŚREDNIO TOLEROWANE

• Orzech ziemny
• Nasiona słonecznika (L)
• Prażony migdał
• Ziarno kakaowca (L)

SŁABO TOLEROWANE

• Orzech włoski (L)
• Mieszanki orzechowe

NAPOJE I ALKOHOLE

DOBRZE TOLEROWANE

• Woda
• Herbata rumiankowa
• Herbata z kwiatów lipy
• Herbata miętowa
• Herbata rooibos
• Herbata szałwiowa
• Herbata z werbeny
• Napój żurawinowy
• Syrop z kwiatów bzu
• Wino bez histaminy L (Blocker)
• Zielona herbata
• Herbaty ziołowe (mieszanki)
• Yerba mate (Blocker)
• Herbata z pokrzywy
• Kawa
• Napoje typu cola
• Napój owsiany
• Napój ryżowy
• Lemoniada

ŚREDNIO TOLEROWANE

• Napój sojowy
• Herbata czarna (Blocker)
• Sok pomarańczowy (L)
• Sok pomidorowy (L)
• Energetyki (Blocker)
• Napoje czekoladowe
• Napoje kakaowe
• Gorąca czekolada
• Piwo (L) (Blocker)
• Brandy (L) (Blocker)
• Rum (L) (Blocker)
• Wino białe (L) (Blocker)
• Wino różowe (L) (Blocker)
• Czysty sznaps (L) (Blocker)

SŁABO TOLEROWANE

• Wino czerwone (L) (Blocker)
• Wino musujące (L) (Blocker)
• Szampan (L) (Blocker)
• Wódka (L) (Blocker)
• Spirytus (L) (Blocker)

DODATKI

DOBRZE TOLEROWANE

• Bazylia
• Drożdże
• Mięta
• Oregano,
• Pietruszka,
• Rozmaryn,
• Szałwia
• Cząber ogrodowy
• Nektar z agawy
• Ksylitol
• Karmel
• Dekstroza
• Sorbitol
• Fruktoza
• Glukoza
• Miód
• Syrop inwertowany
• Laktoza
• Maltoza
• Syrop klonowy
• Stewia
• Sacharoza
• Cukier
• Cukier trzcinowy
• Czarnuszka
• Kminek
• Kardamon
• Kolendra
• Cynamon
• Goździki
• Ocet spirytusowy
• Jagody jałowca
• Kminek
• Nasiona czarnuszki
• Gałka muszkatołowa
• Papryka słodka
• Tymianek
• Kurkuma
• Ocet biały
• Ocet jabłkowy
• Czosnek niedźwiedzi (L)
• Szczypiorek (L)
• Koper
• Sztuczne słodziki
• Imbir
• Ekstrakt waniliowy
• Cukier waniliowy
• wanilia
• E100
• E1103
• E140
• E141
• E150a
• E150b
• E150c
• E150d
• E153
• E160a (L)
• E162
• E163
• E170
• E171
• E172
• E175
• E250
• E260
• E261
• E262
• E263
• E270
• E290
• E296
• E300 (Blocker)
• E301
• E302
• E304
• E306
• E307
• E308
• E309
• E315
• E316
• E322
• E325
• E326
• E327
• E334
• E335
• E336
• E415
• E421
• E422
• E440
• E460
• E461
• E462
• E463
• E464
• E465
• E500i
• E500ii
• E501
• E503
• E504
• E507
• E579
• E626
• E650
• E955
• E960
• E414 (L)
• E406
• E380
• E333
• Kwas węglowy (L)
• E330
• E416 (L)
• E340
• E101a (L)
• E1201
• E1202
• E331
• E332
• E412
• E441
• Substancje aromatyzujące
• Gluten
• Marcepan
• Czekolada biała

ŚREDNIO TOLEROWANE

• Kozieradka
• Korzeń lukrecji
• Ekstrakt Słodowy
• Bulion (z ekstraktem drożdżowym / mięsnym / glutaminianem)
• Kmin rzymski (L)
• Curry
• Kmin indyjski (L)
• Ekstrakt mięsny
• Musztarda / nasiona gorczycy / proszek musztardowy (L)
• Ostra papryka
• Czarny pieprz
• Biały pieprz
• Ekstrakt drożdżowy (L)
• Karob
• E231 (L)
• E122 (L)
• E400 (L)
• E129 (L)
• E123 (L)
• E403 (L)
• E160b (L)
• E210-213 (L)
• E154 (L)
• E155 (L)
• E320 (L)
• E321 (L)
• E124 (L)
• E404 (L)
• E227(L)
• E452 (L)
• E203 (L)
• E410 (L)
• E407 E407a (L)
• E120 (L)
• E131 (L)
• E132 (L)
• E180 (L)
• E200 (L)
• E202 (L)
• E214 (L)
• E215 (L)
• E218 (L)
• E219 (L)
• E220-E226 (L)
• E228 (L)
• E231 (L)
• E232 (L)
• E239 (L)
• E310 (L)
• E311 (L)
• E312 (L)
• E401 (L)
• E402 (L)
• E405 (L)
• E413 (L)
• E620-E625 (L)
• Urotropina ( L)
• Chinina
• Kwas salicylowy (L)
• Kwas foliowy (L)
• Sól kuchenna (L)
• Teobromina (Blocker)
• Ksantoza (Blocker)
• Czekolada gorzka
• Słód jęczmienny

SŁABO TOLEROWANE

• Ocet z czerwonego wina
• Ocet balsamiczny
• Ocet winny
• E151(L)
• E104 (L)
• E102 (L)
• E110 (L)
• E127 (L)
• Jod (L)
• Sól jodowana (L)

GRZYBY I ALGI

DOBRZE TOLEROWANE

• Pieczarki

ŚREDNIO TOLEROWANE

• Smardz
• Borowik szlachetny

SŁABO TOLEROWANE

• Glon kombu (L)
• Glon nori (L)
• Glon wakame (L)
• Kelp (L)
• Czerwone algi (L)
• Zielone algi (L)

TŁUSZCZE I OLEJE

DOBRZE TOLEROWANE

• Olej z czarnuszki
• Olej rzepakowy
• Olej kokosowy
• Olej z nasion kopru włoskiego
• Margaryna
• Olej z kwiatu gałki muszkatołowej
• Olej palmowy
• Olej z pestek dyni
• Olej z kolendry rzymskiej
• Olej z krokosza barwierskiego
• Oliwa z oliwek
• Olej słonecznikowy
• Smalec

ŚREDNIO TOLEROWANE

• Olej z orzechów włoskich

PRODUKTY SKROBIOWE

DOBRZE TOLEROWANE

• Amarantus
• Kasztan jadalny
• Płatki kukurydziane (L)
• Kamut
• Maltodekstryna
• Proso
• Owies
• Ziemniaki młode
• Komosa ryżowa
• Ryż
• Wafle ryżowe
• Chrupki ryżowe
• Sago
• Orkisz
• Kukurydza cukrowa: świeża, pasteryzowana, suszona, z puszki,
• Batat
• Dziki ryż
• Pochrzyn
• Jęczmień
• Żyto
• Pszenica

ŚREDNIO TOLEROWANE

• Gryka
• Kiełki pszenicy (L)

Na podstawie: Swiss Interest Group Histamine Intolerance (SIGHI) www.mastzellaktivierung.info | www.histaminintoleranz.ch, Food Compatibility List Histamine, updated: 2024-04-01, Zobacz

(L) – Liberator histaminy
(Blocker) – bloker histaminy

Warto pamiętać że za rozkład histaminy odpowiedzialny jest enzym DAO – dowiedz się o nim więcej.

Suplement diety DAOPRO    zawiera naturalną oksydazę diaminową (DAO).
Przeznaczony jest dla osób z objawami nietolerancji histaminy. Pozwala uzupełnić niewystarczającą ilość enzymu DAO w organizmie i dzięki temu wyciszyć objawy.
ZAMÓW DARMOWE PRÓBKI
×

Zamów darmowe próbki DAOPRO®

W celu zamówienia próbek DAOPRO® proszę o wypełnianie poniższego formularza.

Zestaw próbek zawiera: 2 minitabletki dojelitowe w blistrze, ulotkę informacyjną dla pacjenta.

Miralex Sp. z.o.o

NIP 764-000-13-60, REGON 004610793
wpis przez Sąd Rejonowy w Poznaniu – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy

NIP 764-000-13-60, REGON 004610793 wpis przez Sąd Rejonowy w Poznaniu – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy

+48 61 832 90 60
bok@nietolerancjahistaminy.pl