Postępowanie dietetyczne w nietolerancji histaminy
W przypadku potwierdzenia nietolerancji histaminy zasadniczym pytaniem pacjentów jest to czy ich objawy miną i czy nietolerancję histaminy da się wyleczyć.
Na wstępie musimy zaznaczyć, że dieta w nietolerancji histaminy jest niezwykle istotna. Nietolerancja histaminy jest stanem, w którym organizm nie wytwarza wystarczającej ilości enzymu – oksydazy diaminowej (DAO), która jest niezbędna do rozkładu histaminy z pokarmów. Pierwszym krokiem w postępowaniu przy nietolerancji histaminy jest zmiana diety na tzw. dietę niskohistaminową.
Dieta niskohistaminowa, czyli jakich produktów unikać?
Dieta niskohistaminowa to podejście dietetyczne zalecane dla osób cierpiących na nietolerancję histaminy.
Przede wszystkim polega na wyeliminowaniu lub ograniczeniu spożywania produktów bogatych w histaminę, a także tych, które mogą powodować uwalnianie histaminy w organizmie, jak np. twarde sery, salami, kiszonki, czekolada, konserwy rybne i owoce morza, owoce cytrusowe, wino, wędliny sklepowe.
Co można zatem jeść przy nietolerancji histaminy? Do diety powinno się wprowadzić więcej produktów świeżych i nieprzetworzonych, w tym warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, chudego mięsa i oliwy z oliwek.
Poziom histaminy w żywności zmienia się!
Na pewno warto pamiętać, że poziomy histaminy w żywności różnią się w zależności od czasu i warunków przechowywania.
Z tego powodu produkty mięsne oraz ryby i owoce morza nie powinny być długo przechowywane, nawet w lodówce. Mięso i ryby mogą być spożywane w ramach diety niskohistaminowej, jednak wyłącznie wtedy, kiedy zapewniona jest ich świeżość lub są od razu zamrożone po uboju czy połowie.
Celem tej diety jest zmniejszenie ilości histaminy obecnej w organizmie, co może pomóc w zmniejszeniu objawów związanych z nietolerancją histaminy, dlatego w kwestii prowadzenia takiej diety warto skonsultować się z dietetykiem. Oprócz tego ważne jest, aby unikać wszelkich innych wyzwalaczy histaminy, na przykład stresu, zbyt małej ilości snu czy przewlekłego stanu zapalnego w organizmie.
Dieta niskohistaminowa dzieli się na trzy fazy:
To faza eliminacji, czas trwania to ok. 10-14 dni. W tym czasie należy bardzo mocno ograniczyć spożycie pokarmów z wysoką zawartością histaminy. Bardzo ważne jest odpowiednie zbilansowanie składników odżywczych, aby w trakcie takiej diety nie doprowadzić do niedoborów żywieniowych. Celem tej fazy jest przede wszystkim maksymalne zredukowanie objawów związanych z nietolerancją histaminy.
To faza indywidualnej oceny tolerancji produktów histaminowych. Czas trwania to ok. 6-8 tygodni. W tym czasie stopniowo wprowadza się ponownie pokarmy zawierające histaminę, z uwzględnieniem indywidualnych preferencji żywieniowych pacjenta. Celem tego etapu jest ponowne wprowadzenie części pokarmów wykluczonych w fazie 1.
To faza indywidualnej oceny tolerancji produktów histaminowych. Czas trwania to ok. 6-8 tygodni. W tym czasie stopniowo wprowadza się ponownie pokarmy zawierające histaminę, z uwzględnieniem indywidualnych preferencji żywieniowych pacjenta. Celem tego etapu jest ponowne wprowadzenie części pokarmów wykluczonych w fazie 1.
To faza diety długoterminowej. Polega na ułożeniu spersonalizowanych zaleceń żywieniowych, opartych na indywidualnej wrażliwości na przyjmowaną histaminę, z uwzględnieniem indywidualnych czynników ryzyka pacjenta, które mogą powodować nawrót objawów. Celem tej fazy jest utrzymanie wysokiej jakości życia pacjenta i stosowanie mniej restrykcyjnej diety w nietolerancji histaminy.
Zwróć na to uwagę
Reakcja organizmu na produkty zawierające i / lub wyzwalające histaminę jest indywidualna i zależy często od czynników współistniejących (np. miesiączka, stres, stosowane leki). Należy zawsze określić indywidualną tolerancję na konkretne produkty. Warto korzystać z dostępnych w Internecie:
• Tabeli produktów wysokohistaminowych
Całkowita eliminacja histaminy pokarmowej jest praktycznie nieosiągalna, a prowadzenie diety niskohistaminowej bywa bardzo często problematyczne dla pacjenta. Co więcej, nawet przy wyeliminowaniu produktów wysokohistaminowych, w pokarmach poza histaminą, mogą być obecne także inne aminy biogenne. Są to na przykład putrescyna czy kadaweryna, które także mogą wywoływać objawy u pacjentów z nietolerancją histaminy. Łączą się one z DAO, obniżając jeszcze bardziej zdolność organizmu do rozkładania histaminy. Z tej przyczyny dieta w nietolerancji histaminy jest niezwykle istotna.
Zastosowanie suplementu z enzymem DAO
Następnym etapem postępowania przy nietolerancji histaminy obok diety niskohistaminowej jest zastosowanie suplementu z enzymem DAO.
Jest to postępowanie uzupełniające w celu zwiększenia rozkładu histaminy pokarmowej u osób z nietolerancją histaminy i niedoborem tego enzymu w jelicie. DAOPRO® zawiera enzym DAO, który wspomaga rozkład histaminy z pożywienia i dzięki temu łagodzi objawy nietolerancji histaminy. Co ważne, DAOPRO® rozkłada także inne aminy biogenne jak putrescyna czy kadaweryna, które pomimo stosowania diety niskohistaminowej mogą być obecne w spożywanych pokarmach i wyzwalać objawy związane z nietolerancją histaminy.
Enzym DAO rozkłada histaminę oraz inne aminy biogenne z pokarmów
W badaniach wykazano, że stosowanie suplementu z DAO wypływa na redukcję objawów nietolerancji histaminy. Są to między innymi: migreny, bóle głowy, pokrzywka skórna, zaburzenia żołądkowo-jelitowe (wzdęcia, zaparcia).