Nietolerancja histaminy – objawy, diagnostyka, przyczyny, suplementacja
Histamina produkowana jest w organizmie człowieka oraz dostarczana z pożywieniem.
Pełni szereg ważnych funkcji w organizmie, jednak jej nadmiar jest niekorzystny dla naszego zdrowia, wywołując różne objawy.
Histamina, która nie jest wystarczająco rozkładana, przenika do krwiobiegu wywołując szereg niepożądanych objawów, takich jak: migreny, problemy dermatologiczne, gastryczne, bóle mięśni, katar, czy przewlekłe zmęczenie.
Powyższy stan określa się mianem NIETOLERANCJI HISTAMINY.
Nietolerancja histaminy – objawy, diagnostyka, przyczyny, suplementacja
Histamina produkowana jest w organizmie człowieka oraz dostarczana z pożywieniem.
Pełni szereg ważnych funkcji w organizmie, jednak jej nadmiar jest niekorzystny dla naszego zdrowia, wywołując różne objawy.
Histamina, która nie jest wystarczająco rozkładana, przenika do krwiobiegu wywołując szereg niepożądanych objawów, takich jak: migreny, problemy dermatologiczne, gastryczne, bóle mięśni, katar, czy przewlekłe zmęczenie.
Powyższy stan określa się mianem NIETOLERANCJI HISTAMINY.
Definicja nietolerancji histaminy
Nietolerancja histaminy wynika z braku równowagi pomiędzy ilością nagromadzonej w organizmie histaminy, a zdolnością do jej rozkładu. Spowodowane jest to najczęściej niedoborem enzymu – oksydazy diaminowej (DAO), który rozkłada histaminę z pożywienia.
Histamina kumuluje się wtedy w organizmie, a jej nadmiar wywołuje niekorzystne objawy.
Efekt działania histaminy
Objawy zależne od receptorów
HISTAMINA
⬇
⬇
⬇
⬇
HISTAMINA
▼
Histamina dostarczana z pożywieniem
Histamina poza jej naturalną produkcją przez nasz organizm, dostarczana jest także z pożywieniem.
Pokarmy szczególnie bogate w histaminę to produkty długo dojrzewające, poddane fermentacji czy przeznaczone do dłuższego przechowywania, jak m.in.: twarde sery, kiszonki, większość ryb i owoców morza, kiełbasy, parówki, wędliny.
Dodatkowo duża zawartość histaminy znajduje się w alkoholu. Najwięcej w czerwonym i białym winie, szampanie i piwie.
Rozkład histaminy
Histamina w organizmie rozkładana jest przez dwa główne enzymy:
▼
▼
rozkład histaminy
dostarczanej z pożywieniem
(egzogennej)
rozkład histaminy
komórkowej
(endogennej)
Oksydaza diaminowa
(DAO)
▼
Rozkład histaminy
dostarczanej z pożywieniem
(egzogennej)
N-metylotransferaza
histaminy
(HNMT)
▼
Rozkład histaminy
komórkowej (endogennej)
Za rozkład histaminy dostarczanej z pożywieniem i niwelowanie niepokojących objawów odpowiedzialny jest enzym DAO (oksydaza diaminowa), jednak często jego ilość w organizmie jest zbyt niska.
W EFEKCIE:
➡
⬇
➡
⬇
Za rozkład histaminy dostarczanej z pożywieniem i niwelowanie niepokojących objawów odpowiedzialny jest enzym DAO (oksydaza diaminowa), jednak często jego ilość w organizmie jest zbyt niska.
W EFEKCIE:
⬇
⬇