Nietolerancja histaminy – objawy, diagnostyka, przyczyny, suplementacja

Histamina produkowana jest w organizmie człowieka oraz dostarczana z pożywieniem.

Pełni szereg ważnych funkcji w organizmie, jednak jej nadmiar jest niekorzystny dla naszego zdrowia, wywołując różne objawy.

Histamina, która nie jest wystarczająco rozkładana, przenika do krwiobiegu wywołując szereg niepożądanych objawów, takich jak: migreny, problemy dermatologiczne, gastryczne, bóle mięśni, katar, czy przewlekłe zmęczenie.

Powyższy stan określa się mianem NIETOLERANCJI HISTAMINY.

wzor-histaminy-pion

Nietolerancja histaminy – objawy, diagnostyka, przyczyny, suplementacja

wzor-histaminy

Histamina produkowana jest w organizmie człowieka oraz dostarczana z pożywieniem.

Pełni szereg ważnych funkcji w organizmie, jednak jej nadmiar jest niekorzystny dla naszego zdrowia, wywołując różne objawy.

Histamina, która nie jest wystarczająco rozkładana, przenika do krwiobiegu wywołując szereg niepożądanych objawów, takich jak: migreny, problemy dermatologiczne, gastryczne, bóle mięśni, katar, czy przewlekłe zmęczenie.

Powyższy stan określa się mianem NIETOLERANCJI HISTAMINY.

Definicja nietolerancji histaminy

Nietolerancja histaminy wynika z braku równowagi pomiędzy ilością nagromadzonej w organizmie histaminy, a zdolnością do jej rozkładu. Spowodowane jest to najczęściej niedoborem enzymu – oksydazy diaminowej (DAO), który rozkłada histaminę z pożywienia.

Histamina kumuluje się wtedy w organizmie, a jej nadmiar wywołuje niekorzystne objawy.

Efekt działania histaminy

Objawy zależne od receptorów

HISTAMINA

RECEPTOR H1

ikona-pluca

UKŁAD ODDECHOWY

katar, duszności, kichanie, przekrwienie
błony śluzowej nosa, astma

ikona-macica

MACICA

bolesne
miesiaczki

ikona-skora

SKÓRA

swiad, pokrzywka,
rumien, egzema

ikona-uklad-krwionosny

UKŁAD KRWIONOŚNY

tachykardia, arytmia, hipotensja,
nadciśnienie tętnicze, wstrząs

RECEPTOR H2

PRZEWÓD POKARMOWY

bóle brzucha, biegunka, wzdęcia,
zaparcia, nudności, wymioty,
uczucie pełności po posiłku

ikona-uklad-krwionosny

UKŁAD KRWIONOŚNY

tachykardia, arytmia, hipotensja,
nadciśnienie tętnicze, wstrząs

RECEPTOR H3

UKŁAD NERWOWY

bóle głowy, migreny, zawroty głowy,
problemy z zasypianiem, zaburzenia
termoregulacji, funkcji motorycznych,
pamięci

RECEPTOR H4

ikona-szpik-kostny

SZPIK KOSTNY,
UKŁAD IMMUNOLOGICZNY

degranulacja komórek tucznych, procesy
autoimmunologiczne, nowotwory

HISTAMINA

⬇⬇⬇

RECEPTOR H1

ikona-pluca

UKŁAD ODDECHOWY

katar, duszności, kichanie, przekrwienie błony śluzowej nosa, astma

ikona-macica

MACICA

bolesne miesiączki

ikona-skora

SKÓRA

swiąd, pokrzywka, rumień, egzema

ikona-uklad-krwionosny

UKŁAD KRWIONOŚNY

tachykardia, arytmia, hipotensja, nadciśnienie tętnicze, wstrząs

HISTAMINA

⬇⬇⬇

RECEPTOR H2

PRZEWÓD POKARMOWY

bóle brzucha, biegunka, wzdęcia, zaparcia, nudności, wymioty, uczucie pełności po posiłku

ikona-uklad-krwionosny

UKŁAD KRWIONOŚNY

tachykardia, arytmia, hipotensja, nadciśnienie tętnicze, wstrząs

HISTAMINA

⬇⬇⬇

RECEPTOR H3

UKŁAD NERWOWY

bóle głowy, migreny, zawroty głowy, problemy z zasypianiem, zaburzenia termoregulacji, funkcji motorycznych, pamięci

HISTAMINA

⬇⬇⬇

RECEPTOR H4

ikona-szpik-kostny

SZPIK KOSTNY,
UKŁAD IMMUNOLOGICZNY

degranulacja komórek tucznych, procesy autoimmunologiczne, nowotwory

Histamina dostarczana z pożywieniem

Histamina poza jej naturalną produkcją przez nasz organizm, dostarczana jest także z pożywieniem.

Pokarmy szczególnie bogate w histaminę to produkty długo dojrzewające, poddane fermentacji czy przeznaczone do dłuższego przechowywania, jak m.in.: twarde sery, kiszonki, większość ryb i owoców morza, kiełbasy, parówki, wędliny.

Dodatkowo duża zawartość histaminy znajduje się w alkoholu. Najwięcej w czerwonym i białym winie, szampanie i piwie.

ikona-kieliszek-50pxProcesy fermentacji: napoje alkoholowe, tofu, sery, sos sojowy, inne
ikona-kieliszek-50pxNaturalnie obecna: szpinak, bakłażan, dynia, podroby, kakao, inne
ikona-kieliszek-50pxIlość wzrasta z czasem przechowywania: mięso, ryby i ich przetwory

Rozkład histaminy

Histamina w organizmie rozkładana jest przez dwa główne enzymy:

Oksydaza
diaminowa
(DAO)

Rozkład histaminy
dostarczanej
z pożywieniem
(egzogennej)

Oksydaza
diaminowa
(DAO)

Rozkład histaminy
dostarczanej
z pożywieniem
(egzogennej)

Oksydaza
diaminowa
(DAO)

Rozkład histaminy
dostarczanej
z pożywieniem
(egzogennej)

N-metylotransferaza
histaminy
(HNMT)

Rozkład
histaminy
komórkowej
(endogennej)

W EFEKCIE:

Nadmiar histaminy nie zostaje rozłożony

Rozwija się nietolerancja

Pojawiają się dokuczliwe objawy

Za rozkład histaminy dostarczanej z pożywieniem i niwelowanie niepokojących objawów odpowiedzialny jest enzym DAO (oksydaza diaminowa), jednak często jego ilość w organizmie jest zbyt niska.

Dowiedz się więcej o nietolerancji histaminy:

OBJAWY
DIAGNOSTYKA
SUPLEMENTACJA
Suplement diety DAOPRO    zawiera naturalną oksydazę diaminową (DAO).
Przeznaczony jest dla osób z objawami nietolerancji histaminy. Pozwala uzupełnić niewystarczającą ilość enzymu DAO w organizmie i dzięki temu wyciszyć objawy.
ZAMÓW DARMOWE PRÓBKI
DARMOWE PRÓBKI DAOPRO
Zapisz się, by otrzymać darmowe próbki suplementu diety DAOPRO
Akceptuję regulamin*
*Wymagana akceptacja regulaminu

Miralex Sp. z.o.o

NIP 764-000-13-60, REGON 004610793
wpis przez Sąd Rejonowy w Poznaniu – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy

Polityka prywatności

Miralex Sp. z.o.o

NIP 764-000-13-60, REGON 004610793
wpis przez Sąd Rejonowy w Poznaniu – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy

Polityka prywatności

+48 61 832 90 60
bok@nietolerancjahistaminy.pl