Nietolerancja histaminy w ciąży – co powinnaś wiedzieć?

Podczas ciąży mogą pojawiać się stany i symptomy, które wcześniej nie występowały np. cukrzyca ciążowa, zgaga, poranne mdłości i wymioty oraz inne. W kontekście nietolerancji histaminy warto w tym miejscu pochylić się nad tematem mdłości i wymiotów u ciężarnej.

DAO (oksydaza diaminowa) to główny enzym, wytwarzany w jelicie, odpowiedzialny za rozkład histaminy z pożywienia. W normalnych warunkach, histamina z pokarmów jest bardzo szybko przetwarzana przez DAO u osób cieszących się dobrą kondycją organizmu. U osób z nietolerancją histaminy występuje niedobór DAO, co powoduje nagromadzenie się histaminy w organizmie i rozwój objawów, jak np. migreny, bóle głowy, zaparcia, wzdęcia, biegunki, katar, problemy skórne czy przewlekłe bóle mięśni. Niedobór DAO może mieć podłoże genetyczne lub nabyte.

Spis treści:

Co to jest nietolerancja histaminy?

Nietolerancja histaminy to stan, w którym dochodzi do zmniejszenia możliwości rozkładu histaminy w organizmie, czego konsekwencją jest jej nadmiar oraz występowanie niekorzystnych objawów.

Przyczyna nietolerancji histaminy może mieć podłoże genetyczne, ale także prowadzić mogą do niej wszelkie stany zapalne przewodu pokarmowego, infekcje, duży stres czy stosowanie leków, które blokują rozkład histaminy w organizmie. Za rozkład histaminy, którą dostarczamy wraz z pożywieniem odpowiada przede wszystkim jelitowy enzym – oksydaza diaminowa, czyli w skrócie DAO.

Jeśli borykasz się z nietolerancją histaminy, w tym artykule dowiesz się jaki ma ona przebieg w ciąży i jakie objawy może wywoływać.

Nietolerancja histaminy w ciąży

Warto podkreślić, że histamina jest bardzo ważną substancją w naszym organizmie, a problematyczna staje się dopiero wtedy, kiedy występuje jej nadmiar.
Histamina ma kluczowe znaczenie dla regularnego cyklu miesiączkowego, zapłodnienia oraz prawidłowego przebiegu ciąży. Histamina wspomaga również uwalnianie gonadotropiny kosmówkowej (HCG) oraz innych hormonów podczas ciąży.

Po zapłodnieniu poziom histaminy w organizmie rośnie. Dzieje się tak dlatego, że błona śluzowa macicy oraz łożysko zawierają dużą liczbę komórek tucznych, które odpowiedzialne są za produkcję, magazynowanie i uwalnianie histaminy.
Najwyższe wartości histaminy we krwi obserwuje się w I trymestrze, a następnie stopniowo maleją one w II i III trymestrze.

Nietolerancja histaminy a poranne mdłości

W I trymestrze współwystępująca nietolerancja histaminy może nasilać więc poranne mdłości i prowadzić do występowania wymiotów u ciężarnych.

Od II trymestru łożysko zaczyna produkować naturalnie enzym DAO. Jego poziom zwiększa się w odpowiedzi na nadmiar histaminy pojawiający się w organizmie kobiety ciężarnej. Dowiedziono, że poziom DAO w trakcie ciąży może wzrosnąć nawet 500 razy. Produkcja enzymu DAO przez łożysko wzrasta od 12 tygodnia, czyli II trymestru ciąży. Od tego momentu kobiety, które cierpiały przed ciążą na nietolerancję histaminy czują się dużo lepiej, a nieprzyjemne objawy charakterystyczne dla nietolerancji histaminy w większości przypadków znikają.
Przyjmuje się, że zwiększona produkcja DAO u ciężarnej może zapobiegać przedwczesnym skurczom macicy spowodowanym nadmiarem histaminy w tym okresie.

Postępowanie w przypadku nietolerancji histaminy

Zasadniczym postępowaniem przy nietolerancji histaminy jest dieta o zredukowanej zawartości histaminy oraz dodatkowo suplementacja diety enzymem DAO. Enzym DAO wspomaga rozkład histaminy dostarczanej wraz z pokarmami, dzięki czemu eliminuje przykre dolegliwości.

Czy można suplementować enzym DAO w ciąży?

  • Na tę chwilę nie ma badań nad zastosowaniem enzymu DAO u ciężarnych.
  • Jest to ewentualnie zasadne, tylko I trymestrze ciąży, kiedy produkcja enzymu DAO przez łożysko nie jest jeszcze na wysokim poziomie. Pamiętaj, że suplementacja taka jest możliwa TYLKO I WYŁĄCZNIE pod nadzorem lekarza prowadzącego ciążę.
  • Z uwagi na to, że od 12 tygodnia naturalnie zwiększa się produkcja DAO w organizmie ciężarnej, podaż DAO kobietom powyżej 12 tygodnia ciąży nie ma klinicznego uzasadnienia.

Nietolerancja histaminy po ciąży

Po porodzie, bez przestrzegania diety niskohistaminowej lub uzupełniania diety enzymem DAO, objawy niestety powracają, ponieważ ogólna ilość tego enzymu w organizmie maleje.

Źródła

1) Velicky P, Windsperger K, Petroczi K, et al. Pregnancy-associated diamine oxidase originates from extravillous trophoblasts and is decreased in early-onset preeclampsia. Sci Rep. 2018;20;8(1):6342.
2) Buczyłko K, Bartnicka A, Kruszewski J, et al. Wytyczne diagnostyki I postępowania w nietolerancji histaminy. Alergologia Polska – Polish Journal of Allergology. 2023;10(3):141-151.